Prag taxaer

Det er en almindelig advarsel i mange turistguidebøger og tv-dokumentarer, at Prags taxachauffører er hensynsløse og søger at snyde dig under alle omstændigheder.

Heldigvis er overladningsproblemet blevet meget bedre siden 1990'erne. Et særligt taxapolitihold er blevet oprettet for at fokusere på dette problem og genoprette tilliden til Prags taxachauffører. I dag er taxa-svindel i Prag sjældnere. Alligevel, på trods af det, bruger mange taxachauffører andre metoder til lovligt at hæve priserne, for eksempel ved at bruge længere ruter, opkræve takster i euro frem for i tjekkiske kroner og drage fordel af deres egne valutakurser.

Problemet er velkendt selv blandt lokalbefolkningen, og de vil ikke tage offentlige taxaer fra lufthavnen eller togstationen, da tilliden til Prags taxachauffører er næsten nul. De ville altid bestille pålidelig transport fra et taxaselskab eller bruge en applikation til at bestille en privat bil.

De fleste besøgende bliver ikke i Prag længe nok til at lære, hvordan man ikke bliver overopkrævet. De fleste af dem lærer ved fejltagelser eller sammenligner priser med andre hovedstæder som London eller Paris, hvor priserne er meget højere, og endda uden at erkende, at de var blevet snydt. Heldigvis er Prag Lufthavnstransport her for at hjælpe med at gøre din transport problemfri med garanterede faste priser.

Prags borgmester har haft chancen for selv at se, om de mange beretninger om bytaxachauffører, der snyder intetanende turister, er sande

Pavel Bem udgav sig for at være en italiensk gæst i falsk overskæg og solbriller og hyldede en taxa for en kort tur - og blev straks overbelastet med omkring 500 %. Hr. Bem sagde, at han var chokeret over omfanget af problemet og har lovet at intensivere kontrollen med taxachauffører. En avis tænkte på undercover-operationen i den tjekkiske hovedstad. Dagbladet Dnes - som har ført kampagne mod overpris - overtalte hr. Bem til at farve sit hår sort, slibe det tilbage og tage et overskæg, fipskæg og et par dyre nuancer på for sin udklædning.

Uhyrlig overopladning

Engang klædt ud som en "italiener", tog borgmesteren en taxa til den 3 km lange rejse til Prag Slot. Han befandt sig i en taxa med en rigget måler og blev opkrævet, hvad der svarer til 26 euro (18 £; 34 $) for en tur, der normalt skulle koste 4,3 euro. "Forklædt som jeg var, havde jeg bestemt forventet at blive opkrævet en højere pris, men ikke i et så uhyrligt omfang," sagde hr. Bem. Bilister, der tages for overpris, risikerer en bøde eller kan miste deres kørekort. "Chaufføren fortjener at blive straffet hårdt - jeg lægger sagen i hænderne på embedsmænd på rådhuset." Cabbien kan risikere en bøde på op til 33.000 euro ($43.000), tilføjede han og er i fare for at miste sin tilladelse, hvis han bliver fanget i at begå gentagelser. I en anden taxa så hr. Bem sin billetpris stige med 200 %, da han spurgte, om han kunne betale i euro i stedet for koruna. Han sagde, at flere rådhusmedarbejdere ville få til opgave at gå undercover for at finde taxachauffører, der overholdt reglerne. Prags taxaer har regulerede målere, men nogle chauffører har installeret enheder, der fremskynder målerne for at øge prisen. En tysk parlamentariker klagede sidste år over, at hun var blevet overopkrævet under et besøg, mens de fleste lokale kun bruger velrenommerede minicab-operatører, der var bestilt over telefonen. Embedsmænd frygter, at byens berygtede taxibiler kan afskrække nogle af de millioner af turister, der strømmer til Prag hvert år, hvilket vil bringe værdifuld indkomst. I mellemtiden er hr. Bems råd til besøgende at aftale en billetpris, før de sætter sig i taxaen.

En BBC-korrespondent i Prag siger, at historier om uærlige taxachauffører er blevet en del af lokal folklore. Historier om chauffører, der forbinder passagersæder, giver kunderne et elektrisk stød, hvis de protesterer mod prisen. ( kilde BBC )

Læs mere om triste taxahistorier her , eller tjek receptposten på The Telegraph (tjekkisk journalist truet for at løfte låget på Prags taxaer, der "ripper" turister)

Taxachauffører overlader for rejsen fra Prags lufthavn - op til 5000 CZK

Fra midten af januar 2010 har Prags politi udført stikprøvekontrol og inspektioner af taxachauffører i lufthavnen. I perioden frem til den 23. februar kontrollerede politiet 355 førerhuse og udstedte bøder på i alt 66.000 CZK. Desuden blev 50 chauffører anmeldt til den kommunale administrative afdeling og risikerer at miste deres kørekort på grund af brud på reglerne. Politiet fokuserede på lufthavnskabinerne på grund af hyppige klager fra passagerer vedrørende overpris. Ifølge den officielle prisliste skulle en taxatur til Prags centrum koste omkring 600 CZK, men nogle korrupte chauffører var ikke blege for at bede så meget som 5000 CZK.

Uddrag fra den tjekkiske presse, februar 2010

Klager over taxachauffører

Et andet eksempel på en alvorlig situation i Prags Ruzyně Lufthavn er fra november 2009, hvor en "ulovlig" taxachauffør svindlede passagerer, der var undercover-betjente på Prags rådhus. Taxichaufføren opkrævede dem 2.140 CZK for en 10-kilometer tur fra Prag Ruzyně Lufthavn til Hotel Diplomat (ca. fem gange den almindelige billetpris). Endnu en overraskelse dukkede op, da politiet ville se hans kørekort. Taxichaufføren kørte uden kørekort, fordi han ikke havde et kørekort, og han var allerede blevet anholdt for samme lovovertrædelse en gang før.

Kilde: Blesk avis, november 2009

Taxi messeplads

Selvom problemerne i forbindelse med taxatjenesterne i Prag hovedsageligt vedrører udlændinge, især turister, er lokalbefolkningen også ofte udsat for "overpris"-praksis. Redaktionen af ugebladet Týden havde besluttet at kontrollere førerhuset, der var markeret med et Taximessested, som på vegne af rådhuset har garanteret fair priser til kunderne i de sidste to år. Den faktiske situation er dog en anden, og "guldgraverne", der i mange år forgæves har været forfulgt af rådhuset, har alligevel frekventeret de førerhusstationer, der er markeret som Taxi Fair Place. Redaktionen bekræftede dette, da de hyldede en taxa på en Taxi Fair Place-kabinestation. På døren viste bilen en billetpris på 99 CZK pr. kilometer (yderligere 99 CZK gælder kun for ombordstigning i førerhuset). Desuden havde taxachaufføren ingen problemer med at overtræde bekendtgørelsen (som regulerer en maksimal takst til 28 CZK pr. kilometer). "Jeg er virkelig ligeglad," svarede taxachaufføren.

Kilde: Týden Magazine ugentligt, oktober 2009